HTML

A Műút folyóirat szerkesztőinek naplója

Facebook-oldal

twitter

Tudásgyár

Moderálási alapelvek, etikett

A Műút folyóirat szerkesztőinek naplója moderálás tekintetében a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének vonatkozó alapelveit tartja irányadónak (lásd MTE Tartalomszolgáltatásra vonatkozó működési, etikai és eljárási szabályzat, 3. sz. melléklet).

A jómodorról továbbiakat itt:

Utolsó kommentek

Címkék

Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

„A köznapi dolgok izgatnak” — találkozás Németh Ákossal

2011.01.03. 18:56 :: javorpe

„A tudatlanok vakmerőségével vágtam bele a szakmába” — idézi fel a kezdeteket Németh Ákos. Ő az a drámaíró, akit első drámakötete megjelenésekor így ajánlottak az érdeklődők figyelmébe: „fergeteges költőiségű, nyers darabja mélyéről egy álomi tüzektől kipirult, látomásaitól ittas, mindent merő, vérbeli drámaírókamasz izgatott portréja dereng föl.”
„Németh Ákos színházban gondolkodik”; „Évek óta nem hallhattunk ennyire színpadkész párbeszédeket” — drámaírói színrelépését ezekkel üdvözölte a mértékadó színházi kritika.
„Engem az emberek érdekelnek” — fogalmazza meg drámaírói hitvallását ő maga. „A köznapi dolgok izgatnak: mit mond egy férfi egy nőnek, amikor szakítanak; az emberek miként adnak hangot keserűségüknek, amikor szerelmesek, és vajon hogyan gyűlölik, és hogyan szeretik egymást? Az életben a legsúlyosabb tragédiák is közhelyekbe fulladnak, mivel képtelenek vagyunk ilyenkor »viselkedni«.”

Németh Ákos színházi ember: a drámát a közönség elé kerülés lehetőségeként látja. Ezúttal ő maga a téma: január 20-án este 7 órától a Miskolci Nemzeti Színház Csarnok Műhelyházában vele beszélget Bujdos Attila Az író színháza című sorozatban.

Az író színháza alkalmain kortárs magyar írókkal találkozhatnak az érdeklődők a Miskolci Nemzeti Színház, az Észak-Magyarország című napilap és a Műút folyóirat jóvoltából. A beszélgetések témája: milyen sokféle módon közelítenek a magyar valósághoz, a jelenhez és a múlthoz a színpadi szerzők; mennyi feltáratlan, pedig feltárható és megmutatható rétege van az életünknek; mennyi mindenről — és milyen komolyan/játékosan — mesél a magyar nyelv. S hogy mennyire szükségünk van minderre, hogy magunkra ismerhessünk.
(Az író színháza sorozat vendége volt korábban Tasnádi István és Vinnai András.)
 

1 komment

Címkék: műút miskolci nemzeti színház bujdos az író színháza németh ákos

A bejegyzés trackback címe:

https://muut.blog.hu/api/trackback/id/tr242558031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása