HTML

A Műút folyóirat szerkesztőinek naplója

Facebook-oldal

twitter

Tudásgyár

Moderálási alapelvek, etikett

A Műút folyóirat szerkesztőinek naplója moderálás tekintetében a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének vonatkozó alapelveit tartja irányadónak (lásd MTE Tartalomszolgáltatásra vonatkozó működési, etikai és eljárási szabályzat, 3. sz. melléklet).

A jómodorról továbbiakat itt:

Utolsó kommentek

Címkék

Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ha az ember foga Párizsra fáj...

2008.04.06. 12:35 :: k.kabai l.

„Ah! azt kérdezi, miért gyűlölöm ma? Kétségtelenül könnyebb lesz megértenie, mint nekem megmagyaráznom; mert maga, azt hiszem, legszebb példája a női érzéketlenségnek, amellyel csak találkozni lehet.

Együtt töltöttünk egy hosszú napot, amely nekem rövidnek tűnt föl. Fogadalmat tettünk, hogy megosztjuk minden gondolatunkat, és hogy két lelkünk ezentúl egyet alkot — ebben az álomban egyébként nincs semmi eredeti, legfeljebb az, hogy bár mindenki álmodott róla, senki sem valósította meg.

Este, kissé fáradtan, maga le akart ülni egy új kávéház teraszán, egy új körút sarkán: még egészen tele volt maltertörmelékkel, de már diadalmasan mutatta befejezetlen pompáját. A kávéház szikrázott. A gáz maga egy bemutatóelőadás minden hevével tündökölt, és teljes erejével ragyogtatta a vakítóan fehér falakat, a tükrök káprázatos lapjait, a karcsú oszlopok és párkánydíszek aranyát, a pufók képű apródokat, akiket pórázos kutyák rángattak, a hölgyeket, akik az öklükön ülő sólyomra mosolyogtak, a nimfákat és istennőket, akik gyümölcsöt vittek a fejükön, a pástétomokat és vadpecsenyét, a Hébéket és Ganümédészeket, akik karjukat kinyújtva kis amforában à bavarois tejkrémet vagy két színű fagylalt-obeliszkeket kínáltak; ragyogtatta tehát, a falánkság szolgálatába állítva, a teljes mitológiát.

Szemközt velünk, az úttesten egy negyven év körüli, fáradt arcú, szürkülő szakállú, derék ember állt, egyik keze egy kisfiút vezetett, a másik karján pedig egy csöppség ült, túl gyönge még ahhoz, hogy járni tudjon. A férfi a dajka szerepét töltötte be, és esti levegőzésre vitte a gyermekeit. Mind rongyokban. Ez a három arc rendkívül komoly volt, és ez a hat szem az új kávéházat nézte egyforma ámulatban; ámulatukat azonban különbözőképpen árnyalták az éveik.

Az apa szemei ezt mondták: »Milyen szép! milyen szép! Azt hinné az ember, a szegények minden aranya összegyűlt ezekre a falakra.« A kisfiú szemei: »Milyen szép! milyen szép! De ebbe a házba csak azok léphetnek be, akik nem olyanok, mint mi.« Ami a legkisebbik szemeit illeti, túlontúl hatott rájuk a bűvölet: valami együgyű és mély örömön kívül egyebet nem tudtak kifejezni.

A sanzonköltők azt mondják, hogy az öröm javítja a lelket és lágyítja a szívet. A sanzonnak ezen az estén, rám vonatkozólag, igaza volt. Ez a szem-család nem csupán elérzékenyített, de kissé szégyenkeztem is a poharaink és a palackjaink miatt, melyek nagyobbak voltak a szomjúságunknál. Tekintetemet a magáé felé irányítottam, drága szerelmem, hogy olvassam benne a saját gondolatomat; belemerültem a szemeibe, melyek oly szépek és oly bizarrul édesek, a maga zöld szemeibe, melyekben a Szeszély lakik, és amelyeket a Hold ihlet; s ekkor maga így szólt hozzám: »Tűrhetetlenek ezek az emberek, akkorára nyitják szemüket, mint a nagykapu! Nem kérhetné meg a főpincért, hogy távolítsa el őket?«

Ennyire nehéz megérteni egymást, drága angyalom, és ennyire közölhetetlen a gondolat még azok közt is, akik szeretik egymást!”

(Charles Baudelaire: A szegények szeme, ford.: Szabó Lőrinc;
filmek: Tóth Csaba)

2 komment

Címkék: élet film depresszió álom szabó lőrinc szegény szerény üresség baudelaire attitűd tóth csaba műút alacsonyabb fok kkl keserűen alázatos érzékletes nehézlégzés szomorúan a szegények szeme

A bejegyzés trackback címe:

https://muut.blog.hu/api/trackback/id/tr73413391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ficzánka Bácsi 2008.04.09. 16:15:33

Evvel van tele az Iwiw:


MŰÚT 2008006

A Költészet Napja, lapszámbemutató, kísérőesemények

2008. április 11. (péntek), 18.00, Művészetek Háza (3525 Miskolc, Rákóczi u. 5.):
Születésnapi levelek
www.muut.hu/laptortenet/080411.jpg

Vendégek:
Györe Balázs, Bozsik Péter (Szépírók Társasága),
Kupcsik Lidi, Mándoki György, Málik Roland, Nyilas Atilla,
Fecske Csaba és a Műút Stúdió tagjai,
Kabai Zoltán és a Célpont Csoport alkotói,
valamint a Deákpoézis 2008 nyertesei

Házigazdák:
a Műút szerkesztői

* * *

2008. április 12 (szombat), 15.00, II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár (3530 Miskolc, Görgey u. 11.):
"A Műút a könyvtárba vezet" 2.
Karinthy és Kornis
www.muut.hu/laptortenet/080412.jpg

Új könyveikről, színházról, írásról beszélget
Karinthy Márton és Kornis Mihály


A belépés mindkét eseményre díjtlan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!


www.muut.hu
muut.blog.hu

liftman (törölt) 2013.01.10. 12:16:17

ezt meg senki nem teszi be ide, az egyetlen könnyűzenei feldolgozás?
www.youtube.com/watch?v=1al9rjf0Tlw
süti beállítások módosítása