HTML

A Műút folyóirat szerkesztőinek naplója

Facebook-oldal

twitter

Tudásgyár

Moderálási alapelvek, etikett

A Műút folyóirat szerkesztőinek naplója moderálás tekintetében a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének vonatkozó alapelveit tartja irányadónak (lásd MTE Tartalomszolgáltatásra vonatkozó működési, etikai és eljárási szabályzat, 3. sz. melléklet).

A jómodorról továbbiakat itt:

Utolsó kommentek

Címkék

Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

„Magunknak több Tandorit!” (vtbb)

2008.12.09. 08:00 :: k.kabai l.

műút 2008010A Műút decemberi számának élén Szántó T. Gábor versei állnak, melyet Szilágyi-Nagy Ildikó rövidprózái és Turányi Tamás versei követnek. Egressy Zoltán novellája mellett részletet olvashatunk az Oresztész új, Karsai György és Térey János által készített fordításból; illetve verseket közöl még Erdős Attila és Fecske Csaba.

A lapszám jó részét a szerkesztők a most 70 éves Tandori Dezső köszöntésének szentelték: k.kabai lóránt „tósztja” után az ünnepelt rajzokkal kísért verse, Papp Tibor kettős logomandalája, Csobánka Zsuzsa, Nyilas Atilla, Györe Balázs versei és Várnagy Tibor köszöntőszövege áll, a kritika-esszé rovatban Marno János esszéje szól TD-ről, Bedecs László kritikája Tandori Szép Ernő-kötetéről; a szokásos képregény helyén 8 színes TD-rajzot találunk.

A művészeti rovatban Libor Anita számol be az 5. Cinefest filmfesztiválról, Dunajcsik Mátyás „széljegyzetelte” a Hodler-kiállítást, illetve Ficsku Pál Urbán Tibor, Szombathy Bálint pedig Pálfalusi Attila kiállítása kapcsán írt.

Öt kritika boncolgatja Térey János Asztalizenéjét: Bazsányi Sándor, Lapis József, Sántha József és Bodor Béla olvasatait Kálmán C. György foglalja össze és véleményezi. Darvasi Ferenc Bodor Béla Az eszmélet munkái című kötetéről és Szép Ernő Natáliájáról írt recenziót; Bányai János Marno János legutóbbi verseskötetét elemzi. Györffy Miklós Ingo Schulze Új életek című regényét kritizálja, melynek szerzőjével Kornya István készített interjút. Schein Gábor esszéje W. G. Sebald Austerlitze kapcsán született meg; Gilbert Edit pedig Vass Tibor művészetét vette górcső alá.

A Kikötői hírek rovatában Biczó Gábor, Gilbert Edit, Klopfer Ágnes, Lukácsi Margit, Menczel Gabriella és Paksy Tünde számol be a hat világnyelv irodalmi és kulturális történéseiről.

A lapszámot Tandori Dezső rajzai mellett Baglyas Erika, Borsos-Lőrinc Lilla, Csabai Renátó, Faa Balázs, Lengyel András, Lénárd Anna, Mayer Hella, Mátrai Erik, Urbán Tibor és Verebics Ágnes munkái illusztrálják.

Tandori Dezső rajza

2 komment

Címkék: schein gábor nyilas atilla kkl turányi tamás dunajcsik mátyás csobánka zsuzsa tandori dezső egressy zoltán darvasi ferenc kálmán c györgy kikötői hírek szántó t gábor várnagy tibor

A bejegyzés trackback címe:

https://muut.blog.hu/api/trackback/id/tr60812545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

„Dehogy gondolok [...] bárkiről is bármi rosszat, egyre azt írom újabban, senkiről nem gondolok egyáltalán semmit, csak az a helyzet _ír_ritál, hogy bárkivel is beszélnem, találkoznom, érintkeznem kell, minden ennek szól csak.” (TD)

„...a hozzá fűzött reményeket nem váltotta be.” (TD egyetemi KISZ-értékeléséből)

„[...]” (kkl)
Éljen Tandori!Szeretem!
De_De! Engedjétek meg, mert kifutunk az évből, > Bocsánat_bocsánat, hogy
ide idézgetem, ezt a pár sort > Éljen Szentkuthy!
"az idén 100 éve született Szentkuthy Miklós"

"Magunknak több Szentkuthyt!"

Örkény István 1976. december 6-i levelének egy részletét idézzük, melyet akkor írt, mikor Szentkuthyt József Attila-díjra terjesztették fel. (1977-ben meg kapta Szentkuthy a József Attila díjat. Az 1948-ban neki ítélt Baumgarten-díj után ez volt az író első hivatalos elismerése.)

1976. XII. 6.
Kedves Miklós!
Nem tudom a telefonszámodat… Azt sem tudom, mond-e neked valamit egy esetleges József Attila díj. Nekem azonban jól esik elmondanom a körülményeket, hátha egy kis örömet okoz… Az írószövetségi titkárság titkos szavazással választja meg azt a 15 nevet, akit fölterjesztünk. A titkárságon én mondtam ki először a neved, mindenki helyeselt, és a választmány ülésén a jelenlévő 32 író 32 szavazattal hagyta ezt jóvá, amire alig volt még eset. … Írom ezt azért, nehogy a Nagy Magányosnak véld magadat, hanem érezd mindannyiunk tiszteletét, szeretetét, elsősorban persze e sorok írójáét, aki pályád kezdete óta látja benned a XX. század legnagyobb magyar prózaíróját.
Barátsággal köszönt: Örkény István

Szentkuthy válasza 1976. XII. 7.-én:
* Édes, jó Pistám!
Bizony nehezen találok szavakat, hogy Hozzád és érzéseimhez méltón tudjam kifejezni: milyen rendkívüli örömet okoztál jóságoddal, hűségeddel, barátságoddal és „bajtársiasságod”dal. Persze hogy jól esnék a díjazás, de esküszöm, hogy engem, szívemet csak a Te „viselkedésed” érdekli, – soha, soha el nem felejtem! (Azt a polcot, amelyre szerény prózámat raktad, persze hogy nem érdemlem meg, de Tőled hallani ilyesmit, könnyekig, – bizony! – meghatott.) Torzó ez a pár sor Neked, de lelkemben virul Feléd a hálás egész! Ölel, ölel Miklósod *
süti beállítások módosítása