HTML

A Műút folyóirat szerkesztőinek naplója

Facebook-oldal

twitter

Tudásgyár

Moderálási alapelvek, etikett

A Műút folyóirat szerkesztőinek naplója moderálás tekintetében a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének vonatkozó alapelveit tartja irányadónak (lásd MTE Tartalomszolgáltatásra vonatkozó működési, etikai és eljárási szabályzat, 3. sz. melléklet).

A jómodorról továbbiakat itt:

Utolsó kommentek

Címkék

Címkefelhő

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Műút-napok 001

2010.08.31. 10:56 :: k.kabai l.

A Műút irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat idén első alkalommal rendezi meg szakmai-társművészeti találkozóját a Jameson Cinefest — Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretein belül a miskolci Művészetek Házában. A kétnapos rendezvényen a szakmai konferencia mellett kiállítások, performansz, filmvetítés, lillafüredi kirándulás, felolvasóest és koncertek is lesznek, a második napon pedig a Cinefest díjátadójával együtt átadásra kerülnek a Műút-nívódíjak szépirodalom, kritika, művészeti írás és képzőművészet kategóriában.
 


 

Az esszét hagyományosan az epikához sorolják, de sokan a negyedik műnemként tartják számon. A szerző érzésvilágából, gondolkodásmódjából kiinduló, többnyire jelentős tudásanyagot mozgósító írásmű iránti igény napjainkban ismét felerősödött. Vonzóvá teszi sokak szemében, hogy a tiszta ész, a szabad és személyes érzelmek megnyilvánulása mellett az esszé esetében fontos szempont maradt a közérthetőség. Egyáltalán nem mellékes az sem, hogy műveléséhez szépírói képességek is szükségesek. Ezt az intellektuális gyakorlatot határainkon túl — főleg az angol, francia és német nyelvterületen — nagy hagyományokkal folytatják.
A Műút konferenciája az elmúlt két évtized irodalmi esszéisztikájával foglalkozik. A magyar és a külföldi eszszéhagyományt nem történeti és nem elméleti nézőpontból kívánjuk közelíteni. Mindazt, amit a magyar és a világirodalom ezen a téren elért, adottságként vesszük, s arra törekszünk, hogy minél kézzelfoghatóbb, minél pontosabban körülírható, a mának szóló tanulságokat fogalmazzunk meg.
A szélesebb közönség számára is érthető és élvezhető, nyitott szellemű konferenciát tervezünk. Ezt a célt szolgálja a konferencia megvalósítási modellje is. A nyitó előadást korreferátum követi, majd moderált kerekasztal-beszélgetést hallgathatnak meg a konferencia vendégei.
A konferencia fő előadói Radnóti Sándor és Selyem Zsuzsa lesznek, korreferátumot tartanak, valamint a kerekasztal-beszélgetéseken részt vesznek: Bazsányi Sándor, Dunajcsik Mátyás, Karádi Éva, Mészáros Sándor, Milián Orsolya, Radics Viktória, Takáts József, Vári György.
 

PROGRAMOK
 
Szeptember 17. (péntek)
 
14.00–16.30: A szakmai konferencia első napja
(Nagyterem)
 
17.00: Lakatos István képregényalkotó, a Műút állandó szerzőjének művei
Tárlatvezetés: Lakatos István és k.kabai lóránt
(Kávézó)
 
17.30: Címlapsztori — a Műút-címlapokon és belső borítókon szereplő képzőművészeti alkotásokból rendezett kiállítás megnyitója
Tárlatvezetés: k.kabai lóránt, Zemlényi Attila
(Kiállítótér)
 
18.00: Performansz: Béki István
(Kávézó/Galéria)
 
19.00: Szuper 8 filmklub és közönségtalálkozó:
Vágvölgyi B. András: Kolorádó Kid
Beszélgetőtárs: Zemlényi Attila
 
20.00: Beat Dis-koncert
(Művészetek Háza előtti szabadtéri színpad)
 
 
Szeptember 18. (szombat)
 
09.00–11.30: A szakmai konferencia második napja
(Nagyterem)
 
13.00: Kirándulás Lillafüredre kisvasúttal
 
16.00: Bemutatkozik a Hajtűkanyar
Moderál: k.kabai lóránt
(Kávézó)
 
17.00: Kisavas-koncert
(Corner Söröző)
 
18.00: A Műút-nívódíjak átadása szépirodalom, kritika, művészeti írás és képzőművészet kategóriákban, a Cinefest díjátadójával közösen
(Nagyterem)
 
19.00: Budapest Bár-koncert
 

A rendezvény támogatói:
Nemzeti Kulturális Alap
MASZRE
City Hotel
Völgyzugoly Vendégház

 

2 komment

Címkék: művészetek háza cinefest műút szuper nyolcas műút napok

A bejegyzés trackback címe:

https://muut.blog.hu/api/trackback/id/tr962261036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A kérdésem annyi lenne, hogy ezen a konferencián bárki részt vehet, akit érdekel vagy esetleg regisztrálni kell valahol? Előre is köszönöm a választ!
@Eszterandusz: Mind a konferencián, mind az egyéb rendezvényeken részt vehet bármely érdeklődő.
süti beállítások módosítása