HTML

A Műút folyóirat szerkesztőinek naplója

Facebook-oldal

twitter

Tudásgyár

Moderálási alapelvek, etikett

A Műút folyóirat szerkesztőinek naplója moderálás tekintetében a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének vonatkozó alapelveit tartja irányadónak (lásd MTE Tartalomszolgáltatásra vonatkozó működési, etikai és eljárási szabályzat, 3. sz. melléklet).

A jómodorról továbbiakat itt:

Utolsó kommentek

Címkék

Címkefelhő

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Az író színháza — találkozás Kárpáti Péter drámaíróval

2011.04.20. 07:18 :: javorpe

„Míg egy darab megszületik, az idő kilencvenöt százaléka azzal telik el, hogy töprengek. Töprengek a világról, mindenféle nagy általánosságokról, és közben folyamatosan témákat, motívumokat keresek, valamit, amivel elindulhatnék, ami az írásnak anyagot szolgáltat, és ami keretbe rendezi a töprengést. Az szinte mellékes, hogy születik-e ebből írás, persze jobb, ha születik, mert ha nem, akkor nehéz továbblépni.” — Kárpáti Péter mondta ezt az alkotásról.

Kárpáti Péter drámaíróról azt tartják: nem érdekli a színpadból, ami lefojtja a képzeletet. Drámaírói munkásságával részben kivonja magát a hagyományos színházi leosztásból, ahol a drámaíró elképzel valamit, amit aztán a rendező megvalósít (ha megvalósít — Kárpáti Péter ebben szerencsésebbnek mondhatja magát sok kartársánál). Kárpáti Péternél az van, hogy „én megcsinálom, te képzeld el” — hívja fel a figyelmet A kivándorló zsebkönyve című kötetébe rendezett színpadi művei kapcsán a kritikus, Tompa Andrea.

Kárpáti Péter színpadi művei egy részében (például az Országalma, a Pájinkás János, a Tótferi, a Világvevő, a Nick Carter, A negyedik kapu) a mesék világából meríti a témáit, és a mesélés elválaszthatatlan a mesétől, része annak. A mesélés nem visszarévedés a valóságba és nem is menekülés tőle — a mesélés a valóságos továbbgondolása. A lehet és a lehetne egyidejű megmutatásának esélye és képessége.

Kárpáti Péter lesz a következő vendége Az író színháza című beszélgetéssorozatnak, április 21-én, csütörtökön este 7 órától, a Miskolci Nemzeti Színház Csarnok Műhelyházában. Az írót Bujdos Attila újságíró kérdezi.

Az író színháza a Miskolci Nemzeti Színház kezdeményezésére, az Észak-Magyarország napilap és a Műút folyóirat közreműködésével teremt találkozási lehetőséget a kortárs magyar színház fontos alkotóival. A sorozat vendége volt ebben az évadban Tasnádi István, Vinnai András, Németh Ákos, Egressy Zoltán, Háy János.
 

1 komment

Címkék: műút miskolci nemzeti színház kárpáti péter bujdos az író színháza

A bejegyzés trackback címe:

https://muut.blog.hu/api/trackback/id/tr52841556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása