HTML

A Műút folyóirat szerkesztőinek naplója

Facebook-oldal

twitter

Tudásgyár

Moderálási alapelvek, etikett

A Műút folyóirat szerkesztőinek naplója moderálás tekintetében a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének vonatkozó alapelveit tartja irányadónak (lásd MTE Tartalomszolgáltatásra vonatkozó működési, etikai és eljárási szabályzat, 3. sz. melléklet).

A jómodorról továbbiakat itt:

Utolsó kommentek

Címkék

Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Humán Platform

2012.12.04. 02:59 :: klór

Jelen közlemény megfogalmazói alapítói a platformnak, de nem kizárólagos alakítói. Szívesen látnak tagságukban minden, a közjót szolgáló, párthoz nem kötődő szervezetet a kultúra, az oktatás, a szociális és egészségügyi ellátás területéről.
Csatlakozni az alapító közlemény elfogadásával lehet. A megkereséseket a humanplatform@gmail.com címre várják.

A kulturális, oktatási, szociális és egészségügyi szféra együttműködése, a szakmai képviselet és érdekérvényesítés érdekében, a magyar társadalom megújulásáért
A FESZ (Független Előadó-művészeti Szövetség) tagszervezetei a felelőtlen és átláthatatlan minisztériumi döntések sora miatt 2012-re végérvényesen ellehetetlenültek. Működési pályázatuk keretösszege 2009 óta 62%-kal csökkent, ami a terület alkotóinak, csoportjainak és intézményeinek megszűnését fogja eredményezni 2013-ban. Helyzetük nyilvánvalóan nem egyedülálló — a kultúra, az oktatás, az egészségügy és a szociális szféra területéről is naponta értesülünk a működésképtelenségről és megszűnésről szóló hírekről.
A helyzet tarthatatlanságát felismerve a FESZ együttműködést kezdeményezett a hazai humánszféra képviselőivel annak érdekében, hogy ne szétaprózódva, hanem együtt, hatékonyan artikulálják az ágazat érdekeit és igényeit úgy a felelős minisztérium (Emberi Erőforrások Minisztériuma), mint a magyar társadalom egésze számára. A rendszerváltozás óta ezek a területek, noha ezer szállal kötődnek egymáshoz, nem hangolták össze érdekérvényesítési stratégiájukat. A jelen kormányzati hozzáállás, a területet érintő folyamatos, drasztikus pénzelvonás, valamint az érdekegyeztetés teljes hiánya minden eddiginél nehezebb és megalázóbb helyzetbe hozta az itt dolgozókat. Nem halogatható tovább a legszélesebb körű összefogás: az egymásrautaltság felismerése, a kölcsönös szolidaritásvállalás és az érdekérvényesítés érdemi kereteinek kialakítása.
A kultúra, az oktatás, a szociális és egészségügyi ellátás területén dolgozók oroszlánrészt vállalnak a társadalom működtetésében, az életminőség javításában, a társadalmi felemelkedés előmozdításában. A munkájukat sokszor szinte már lehetetlenné tevő körülmények között is, a legjobb tudásuk szerint törekednek arra, hogy a Magyarországon élők széles körei férhessenek hozzá a változatos és tartalmas kultúrához, a tanuláshoz és művelődéshez, az emberhez méltó, egészséges élethez. Mi, alapító szervezetek a Humán Platformot azért hoztuk létre, hogy felismertessük a közvéleménnyel a szféra jelentőségét és közös erővel próbáljuk kiharcolni szakmai működésünk feltételeinek javítását.
Platformunk ugyanakkor nem tagjainak egzisztenciális boldogulásához biztosít fórumot. A társadalmi megújulást kívánjuk szolgálni, ezzel adva a cselekvő szolidaritás elvének gyakorlati jelentőséget. Új képviseleti szervezetként vállaljuk a hivatásuk szabályait követő szakemberek szempontjainak érvényesítését a szakmapolitikai folyamatok alakításában azért, hogy a társadalom tagjai számára kedvezőbb életkörülményeket teremtsünk.
Célunk, hogy a kormányzati rögtönzések helyett kompetens, felelős döntések szülessenek. Elfogadhatatlan, hogy a humánszférát érintő és az ország jövőjét is meghatározó jogszabályok és strukturális átalakítások rendre az érintettek feje felett, improvizatív módon, látszategyeztetésekre hivatkozva jönnek létre. Elvárjuk, hogy az EMMI tegyen fokozottabb erőfeszítéseket a jövőben a humánszféra érdekeinek képviselete során, úgy a költségvetési tárgyalásokon, mint az ágazati egyeztetéseken. Így elkerülhetővé válhatnak a jelenlegi zárolási kötelezettséghez hasonló, a területet aránytalanul, ésszerűtlenül sújtó, nemzetgazdaságilag is indokolhatatlan, kontraproduktív intézkedések. A platform tagszervezetei követelik, hogy a jövőben minden, a humánszférát érintő kérdésben valós, szakmai és társadalmi egyeztetés előzze meg a döntéseket.
A Humán Platform nem pártpolitikai tömörülés. Nyitott az egyeztetésre és az esetleges együttműködésre minden demokratikus politikai erővel, de határozottan kizárja a betagozódást bármely pártpolitikai szervezetbe.
Jelen közlemény megfogalmazói alapítói a platformnak, de nem kizárólagos alakítói. Szívesen látunk tagságunkban minden, a közjót szolgáló, párthoz nem kötődő szervezetet a kultúra, az oktatás, a szociális és egészségügyi ellátás területéről.
A platform részletes szakmai programjáról, stratégiájáról és a csatlakozó szervezetek listájáról ezen a Humán Platform blogon adnak folyamatosan tájékoztatást.

A Platform alapítói:
A Város Mindenkié
AICA Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Magyar Tagozata
Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület
Független Előadó-művészeti Szövetség
József Attila Kör
Magyar Bábművészek Szövetsége
Magyar Orvosok Szövetsége
Magyar Színházi Társaság
Műfordítók Egyesülete
Oktatói Hálózat
Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete
SZETA Egri Alapítványa
Szociális Szakmai Szövetség
Szépírók Társasága
UNIMA Nemzetközi Bábművész Szövetség Magyar Központja
tranzit.hu
 

Szerkesztőségünk elfogadja az alapító közleményt és csatlakozásával támogatja a Humán Platform törekvéseit.
 

Szólj hozzá!

Címkék: műút humán platform

A bejegyzés trackback címe:

https://muut.blog.hu/api/trackback/id/tr54946435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása