HTML

A Műút folyóirat szerkesztőinek naplója

Facebook-oldal

twitter

Tudásgyár

Moderálási alapelvek, etikett

A Műút folyóirat szerkesztőinek naplója moderálás tekintetében a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének vonatkozó alapelveit tartja irányadónak (lásd MTE Tartalomszolgáltatásra vonatkozó működési, etikai és eljárási szabályzat, 3. sz. melléklet).

A jómodorról továbbiakat itt:

Utolsó kommentek

Címkék

Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Eltüntetés

2008.01.22. 15:31 :: Jenei

Ödipusz és a SzfinxMa reggel azt mondtam magamnak, szedd szét a Sinistra körzet és A fehér király fejezeteit, és láthatod: mintha önálló novellaként írták volna valamennyit. Minden darabban „el van mondva”, ki a főhős, mi a fő célja/várakozása, stb. Bodor és Dragomán is így tett, bár utóbbi valamennyit oldott ezen. Mindketten az időrenddel, az idő múlásával harcolnak így. Könnyebb lett nekik, vagy nehezebb? Sok szereplő, sok név, ki kicsoda. Az enyéimmel bajlódom, párhuzamos életek. Ezt is meg lehet unni? — kérdezem magamtól dél körül. Szócsömör. Regényalakváltás. Ha Ödipusz lennék, nemcsak hogy beolvasnék a Szfinxnek, de el se mennék hozzá. A hajánál fogva húzza ki magát a szarból Théba lakossága. Alig várom a februári Műút tördelt korrektúráját, kapóra jönne. A magyar kultúra napja van. Isten éltessen minket. Tüntettek már írók valaha Magyarországon? Beírtam a gugliba: írótüntetés. „A keresett kifejezés egyetlen dokumentumban sem található meg. Keresési javaslat: eltüntetés.” Mindenre van megoldás…

6 komment

Címkék: regény novella név ki kicsoda szereplő szfinx jenei műút dragomán györgy sinistra körzet bodor ádám a fehér király időrend szócsömör regényalakváltás ödipusz eltüntetés théba írótüntetés

A bejegyzés trackback címe:

https://muut.blog.hu/api/trackback/id/tr47307322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Este kilenc körül megérkezett az új Műút-szám tördelt anyagának fele, a korrektor jó munkásember, s már el is végezte dolgát, de még nem mehet, mint a mór, várja a második rész(t).
Miközben pedig lefekvés előtti pohár borát kitölti és rágyújt egy cigire (Fekete Farkas, ezt az Ön bosszantására írom csak ide), arra gondol, hogy az új számmal megint csak elégedett lehet a szerkesztőség (vö. kkl.mentha.hu/full/log/plog/08/0118.jpg --- egy kép az "Amire büszkék vagyunk"-tablóról); illetve eszébe jut, hogy neki kellene kezdenie egy novellának, mellyel régóta tartozik úgy önmagának, mint néhány szerettének, ám szorgos kicsinyhitűsége még eme holdvilágos éjjelen sem hagyja nyugodni, ezért inkább úgy dönt, Jenei szerkesztő úr örömére kicsit megbuherál egy-két oldalt, hogy a Google találatot jelezzen az "írótüntetés" keresőkifejezésre, mert mindenre van megldás, csak kér néhány napot az akcióra.
Szinte látom is már az írótüntetést. Felvonulunk (hová is? mi elé?), de mind hatalmas táblák alatt roskadozunk, mert az író, ha felülethez jut, ír. :)
Persze egészen más lenne a helyzet a költőtüntetésen...

fekete farkas 2008.01.23. 11:45:37

Kedves Uraim, szerintem az író és/vagy -költőtüntetést, látensen a jóöreg holivudi forgatókönyviró-sztrájk generálja. Ejnye-bejnye, mit is szeretnénk, hova is? Má'
megin' az a sok limuzin hiányzik valahonnan.
"A költészet örök. Mondhatni, amíg virágok nyílnak, és ember él, addig versek is lesznek. Ennél messzebbre nem is kell látnunk. Ebben a kis kötetben, amelynek nem kisebbíti értékét, ha ajándékkönyvnek nevezzük, együtt kapjuk e hármat. Verseket, virágokat, és emberi érzelmeket. Együtt adnak értelmet szerelemnek, boldogságnak, bánatnak és hitnek, s mindannak a sok érzelemnek, amely nélkül rációnk rabjaként, értetlenül szemlélnénk világot s virágokat. A vers, a pillanat érzelmi lenyomata, mint ahogy a fotó, a végtelen rohanás megállításának villanásnyi illúziója. A költő megélt sorsa, a vers mögötti tágas birodalom, nem kis részben erősíti az üzenet valódiságát, hitelét, és eredetiségét. Janicsák István méltó a figyelmünkre. Sokfelé és sokszor bizonyította már, hogy eredendő irodalmi elhivatottsága megmaradt. Zenei sikerei és ismertsége ellenére sem távolodott el az irodalomtól, gyerekeknek írt verseit óvodákban, iskolákban tanítják, ismerik. Szerelmes versei is hitelesek. Csendes, elgondolkodtató, máskor dinamikusan hullámzó, gyönyörűen csengő ritmusai, érdekes egyénisége, és sajátos szókincse megkülönbözteti másoktól. Kreativitása most sem hagyta cserben, a kötet második felében Apáti Miklós költővel írt duett verseit várhatóan mindenki élvezettel olvassa majd, újra, meg újra."
(Janicsák István Versvirágok című kötetének kiadói ajánlója --- a könyv megrendelhető: www.libri.hu/hu/book/irodalom/magyar_irodalom/kortars_koltok/versviragok)
(Az ajánló megjelent a tegnapi Magyar Narancs Szüret rovatában is.)
süti beállítások módosítása