HTML

A Műút folyóirat szerkesztőinek naplója

Facebook-oldal

twitter

Tudásgyár

Moderálási alapelvek, etikett

A Műút folyóirat szerkesztőinek naplója moderálás tekintetében a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének vonatkozó alapelveit tartja irányadónak (lásd MTE Tartalomszolgáltatásra vonatkozó működési, etikai és eljárási szabályzat, 3. sz. melléklet).

A jómodorról továbbiakat itt:

Utolsó kommentek

Címkék

Címkefelhő

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Technikák gazdit keresnek

2008.02.03. 13:44 :: Jenei

Egy kis majonézes zöldbab forgott még a számban, amikor megláttam Takács Ferenc szombati cikkét (http://nol.hu/cikk/479812/) az újságban. Még január 22-én, az Eltüntetés című bejegyzésben agyaltam ezen, az akkori példáim itt is előjönnek: ez az „epikus forma jó ideje jelen van az újabb magyar prózában — gondoljunk csak Gion Nándor Ezen az oldalon (1971), vagy Bodor Ádám Sinistra körzet (1992) című munkájára —, de az utóbbi néhány évben feltűnően népszerű (érdemes lenne eltöprengeni róla, hogy miért). Hevenyészett és töredékes névsor: hirtelenjében Háy János, Dragomán György, Tóth Krisztina és Vida Gábor mostanában megjelent könyvei ötlenek fel az emlékezetben.”

Szerintem a fenti tendencia összefügg azzal, hogy mindenki regényt ír (már a lírikusok is). A folyóiratok tele vannak regényrészletekkel, s hogy a publikáció értelmezhető legyen, a lapokban szövegváltozatok jelennek meg, melyek csak nyomokban azonosíthatók a később megjelenő regény szöveghelyeivel. Jól van ez így? Remélem... kkl írta erre, hogy a filológusoknak is élni kell valamiből.

Addig is, megpróbálok abban hinni, hogy a technika találja meg az embert. Alig pár órája az m2-n láttam a régiónkból elszármazott festőművészről, Bánki Ákosról készült dok.filmet. Mintha úgy lett volna tálalva, hogy a csurgatásos technika az ő újítása, aztán kiderült, már J. Pollock csinálta. Aztán a háttérben feltűnt a MissionArt budapesti galériája, a falán egy nagy Bánki-festménnyel.

5 komment

Címkék: regény irodalom folyóirat művészet háy jános jenei filológus tóth krisztina műút dragomán györgy gion nándor kkl sinistra körzet bodor ádám eltüntetés majonézes zöldbab takács ferenc ezen az oldalon vida gábor lírikus szövegváltozat bánki ákos missionart pollock

A bejegyzés trackback címe:

https://muut.blog.hu/api/trackback/id/tr41323164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Indirekt módon, és nyilvánvalóan akaratlanul is kapcsolódtál előző bejegyzésemhez: hétfőn Tétényi Csabával beszélgetve szóba került a regényéről (Akkor sem biztosítási esemény, JAK-füzetek 146 [www.jozsefattilakor.hu/jakfuzetek/sor01/146.html]) megjelent egyik kritika, mely az Új Forrásban jelent meg Kiűzetvén címmel (a szerző Darvasi Ferenc, www.jamk.hu/ujforras/070914.htm), melynek végén előkerül az általad újra felvetett probléma, de a rosszabbik irányból, az elvárás felől. "Annak ellenére, hogy rövid történetekből áll össze a szöveg --- írja Darvasi ---, a kötet kis részegységei ellenállnak egy olyasfajta olvasatnak, amely novellafüzérként _is_ [kiemelés az eredetiben] és nem csak regényként interpretálná a művet, amivel egy nagy lehetőség marad kihasználatlanul." Először olvasva azt hittem, rosszul látok: a recenzens valami olyat kér számon a regényen, amit az nem is kívánt elérni. "Ez természetesen nem baj" --- próbál megnyugtatni, de rögtön hozzá is teszi: "kár ezért az elszalasztott esélyért." Szerkesztőkém (in concreto én) néz maga elé tanácstalanul: akkor most hogy is van ez? Ha van egy kortárs regény, akkor annak illene novellafüzérként is működni, és így megfelelni egy másik olvasati tengelynek, egy megtöbbszörözött értelmezői elvárásnak? Jól van ez így? Szerintem nincs, és ehhez sajnos semmi köze a filológusoknak...
Megjegyzem, e kritikával nem ez a fő probléma.
OFF-komment:
feltöltődtünk, azaz a www.muut.hu oldalon már az aktuális, 2008005 jelzetű Műút-szám anyaga is megtalálható.
(Ígérem, holnap reggel az első dolgom lesz, hogy egy bejegyzést e számnak szenteljek.)
klór
A jelenség mögött szerintem az (is) áll, hogy a folyóiratok azért mégis inkább novellákat publikálnak, a prózaírók is szívesebben írnak gyorsabban realizálható műveket, s ezekből utólag állítják össze a regényt. Persze jó esetben már a novellák is úgy íródnak, hogy egyszer regényfejezetek lesznek belőlük.
Üdv a manzárd-őrnek, BDK, most néztelek a DunaTv-n, grat.
A témáról még: ugye ilyenkor kell hálásnak lennünk az olyan tiszta hátterű Nagy vállalkozásokért, mint pl. a PT Nádastól. Szerintem egyébként nem ok nélkül indult a Magvetőnél novellárium, én valóban hiányolom a vegytiszta novellákat.
viszontüdv, kösz a gratulát.
süti beállítások módosítása